30 March 2014

SPAGHETTI TRICOLORE




Rozpoczynam dwa tygodnie bez jedzenia mięsa. 

 W tamtym roku był Special Week, w tym przeciągam do dwóch tygodni. Bez mięsa funkcjonuję świetnie, nie jest to jakieś mocne wyrzeczenie. Wyzwanie zaczyna się w przyszłym tygodniu, kiedy ograniczę nabiał.
Wszystko to jest przygotowaniem do Oczyszczania, wysprzątania mojego organizmu z toksyn i niepotrzebnych śmieci.  Przede mną 10 dni, całkowitego odpoczynku od posiłków.
Będę medytować i oczyszczać nie tylko ciało ale i umysł.

Dzisiaj jedna z moich propozycji obiadów bez mięsa. 

Nie trzeba rezygnować ze smaków i aromatów, wręcz przeciwnie im więcej ziół i kolorów tym bardziej nam coś smakuje.







s k ł a d n i k i :

spaghetti tricolore Barilla

3 ząbki czosnku

2 cebule

3 łyżki świeżego pesto ( rukola, bazylia, pietruszka, 2 ząbki czosnku, orzeszki pini, extra vergine, sól, pieprz, parmezan,  kilka krople octu balsamicznego)

1 pomidor

sól

pieprz

tymianek, bazylia, rozmaryn

świeża bazylia i szczypiorek



w y k o n a n i e :

Na patelnię wlewamy sporą ilość extra vergine około 4-5 łyżek. Podsmażamy na słabym ogniu cebulkę posiekaną w kostkę z czosnkiem.

 Dorzucamy pokrojony w kostkę pomidor i zioła. 

Przykrywamy pokrywką i dusimy, aż pomidor puści sok i odparuje.

Dodajemy pesto i mieszamy całość.

Gotujemy makaron i gorący odcedzony wrzucamy na patelnię. 

Posypujemy szczypiorkiem i świeżą bazylią.












29 March 2014

Torcik Makowo Kawowy






Dzisiaj od rana u mnie słodko. 

Cudowny wilgotny aromatyczny cytrusami i makiem Tort z delikatnym kremem kawowym i płynną czekoladą na wierzchu. 

Kawa i czekolada idealne połączenie uzupełniające się nawzajem. Do czekolady zawsze dodaje kawę to pogłębia smak i nadaje boski aromat. 

Polecam, tort niesłodki, lekko orzeźwiający dzięki pomarańczy. 






s k ł a d n i k i : 12 porcji

4 jaja
łyżka zimnej wody
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki suchego maku


krem kawowy:

250 dag mascarpone
300 ml śmietanki 30%
 cukier waniliowy
2 łyżki zimnego espresso

ganache:

100 ml śmietanki 30%
150 g czekolady gorzkiej
2 łyżki masła

poncz:

sok z pomarańczy
łyżka wody






w y k o n a n i e :

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki wypuszczamy na zewnątrz obręczy. Zapinamy.

Nagrzewamy piekarnik do temp 170 stopni C bez termoobiegu.

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy pół szklanki cukru i miksujemy do momentu powstania błyszczącej piany.

Dodajemy żółtka i łyżkę zimnej wody. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.

Dosypujemy mąkę i proszek oraz mak.

Wylewamy na tortownicę. Pieczemy około 20-25 minut.

Kroimy na dwa blaty.

Sok ze świeżej pomarańczy mieszamy z łyżką zimnej wody i nasączamy blaty.


Do dużej metalowej misy wlewamy śmietankę, mascarpone, cukier waniliowy i kawę. 

Miksujemy na wolnych obrotach, aż krem zgęstnieje.

Krem kawowy wykładamy na pierwszy blat, przykrywamy drugim.

100 g czekolady gorzkiej podgrzewamy ze śmietanką w kąpieli wodnej. 

Masa zgęstnieje.

Odstawiamy i dajemy kolejne 50 g czekolady i masła do rozpuszczenia w masie czekoladowej.

Studzimy, smarujemy tort zimną polewą. 

Chłodzimy w lodówce, obsypujemy makiem.















25 March 2014

Sojowy Burger






Vegetarian meal.

Version for non-eaters of meat.

I am already a follower of soy burgers and You?



Vegetariańsko.

Wersja dla niejedzących mięsa.

Ja jestem już wyznawcą burgerów z soi a Ty?







s k ł a d n i k i :

opakowanie soi ekologicznej

cebula

5 ząbków czosnku

pieprz

sól

majeranek

papryka ostra i słodka

odrobina cukru

szczypiorek lub natka pietruszki

łyżeczka suszonej cebuli

świeża bazylia

odrobina lubczyku

jajko

bułka tarta



dodatki:

sałata rzymska lub dowolna

pomidor

ogórek

świeża bazylia

surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i szczypiorku w sosie majonezowym

majonez

ketchup

pieczywo wieloziarniste



w y k o n a n i e :

Soję przygotowujemy dzień wcześniej. Namaczamy ją w wodzie. (3:1).

Na drugi dzień jak napęcznieje, zmieniamy wodę i gotujemy bez dodatku soli około 2 godzin.

Studzimy, miksujemy ją w blenderze.

Cebulę siekamy w drobną kostkę, wyciskamy czosnek.

Dodajemy przyprawy wedle uznania.

Wbijamy jajko i wyrabiamy masę.

Smażymy kotlety sojowe obtoczone w bułce na oliwie z pestek winogron na złoto.

Podajemy z dowolnymi dodatkami.










23 March 2014

How to Make a Simple Strawberry Smoothie / Truskawkowe Smoothie





 

How to make a simple Strawberry Smoothie?

It's very simple. 

You need strawberries, milk, heavy cream, vanilla and desiccated coconut. 



Jak zrobić proste truskawkowe smoothie?

Nic trudnego.

Potrzebujesz świeże truskawki, lód w kostkach, mleko, śmietankę 30 %, cukier waniliowy i wiórki kokosowe.



s k ł a d n i k i : 4 porcje

12 truskawek

cukier waniliowy

1/3 szklanki mleka

100 ml śmietanki 30 %

10 kostek lodu

wiórki kokosowe

sok z cytryny


Miksujemy wszystko w blenderze, szklankę ozdabiamy wiórkami, wcześniej ścianki smarując sokiem z cytryny.








22 March 2014

BROWNIE WITH CREAM AND STRAWBERRIES





The first sweet strawberries this year. 

Taste the chocolate brownie with cream and strawberries.



Pierwsze słodkie truskawki w tym roku.

Skosztujcie mojego brownie z bitą śmietaną i truskawkami.

A jutro zapraszam na smoothie truskawkowe, R wyczarował w mojej głowie obraz koktajlu, który koniecznie musi się tutaj pojawić.






s k ł a d n i k i :


200 g czekolady gorzkiej

200 g masła

100 g cukru

szklanka mąki tortowej

6 jajek

cukier waniliowy

łyżka koniaku


400 ml śmietanki 30 %

cukier waniliowy

truskawki



w y k o n a n i e :


Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. 

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem, dolewamy koniak, masę studzimy.

Powoli dodajemy mieszając drewnianą łyżką czekoladę do masy jajecznej.

Dosypujemy szklankę mąki, lekko mieszając, aby ciasto pozostało nadal puszyste.

Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę czekoladową.

W nagrzanym do 200 stopni C piekarniku pieczemy brownie 16-18 minut bez termoobiegu.

Studzimy, kroimy na dowolne kwadraty.

Ozdabiamy ubitą śmietaną z cukrem waniliowym i ozdabiamy truskawkami.

Chłodzimy w lodówce około 4-5 godzin.













21 March 2014

Spaghetti Chili z wołowiną






Moja makaronowa miłość.

Na ostro i z wołowiną. Użyłam wołowiny z szynki, przez co smak jest intensywniejszy a mięso jest sypkie.

Dodałam szałwii i cayenne.

Zapraszam, jedno z moich stałych przepisów na szybki cieszący oko oraz podniebienie makaron.







s k ł a d n i k i :


0,60 kg wołowiny z szynki

puszka pomidorów

7-8 szt pomidorków cherry

3 ząbki czosnku

papryczka chili

cebula

2 marchewki

szałwia

tymianek

pieprz

pieprz kolorowy

curry

odrobina cukru

sól

extra vergine

bazylia świeża


w y k o n a n i e :

Rozgrzewamy patelnię, posiekaną cebulę i czosnek szklimy przez minutę. 

Dodajemy mięso i lekko podsmażamy. 

Dorzucamy pomidorki pocięte na ćwiartki i papryczkę chili posiekaną w paseczki.

Marchewkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dorzucamy do patelni.

Doprawiamy solą, pieprzem, szałwią suszoną, tymiankiem i odrobiną cukru.

Ja dodałam odrobinę (szczypta w palce )curry, co fantastycznie zmieniło smak sosu.

Wlewamy pomidory z puszki, dolewamy szklankę wody.

Dusimy wszystko około 45 minut.

Podajemy z makaronem ugotowanych al dente.

Posypujemy suszoną szałwią i bazylią.











18 March 2014

Grzanki z Camembert, Gruszką i koperkiem







Dzisiaj przekąska, która znika za szybko;)

Bagietka nadziana masełkiem czosnkowo - koperkowym, zapieczona.

Na niej ułożone na świeżo plasterek camemberta i plasterek gruszki z konfiturą malinową i posiekanym koperkiem.

Mniaaam. Spróbujcie w zaledwie 6 minut taki efekt.


Zapraszam jeszcze na BAGIETKĘ Z GRUSZKĄ

lub









16 March 2014

GINGERBREAD CAKE






Słodko i czekoladowo.

Pachnie piernikiem i jest niebiańsko delikatny.

Nie potrafiłam się oprzeć zapachowi pierników, czemu by nie połączyć to z wilgotnym ciastem 

czekoladowym i nie stworzyć torta?

Ciasto czekoladowe podobne do lubianej przez Was Głębi






s k ł a d n i k i :

100 g czekolady gorzkiej 75 %

100 g cukru

4 jajka

80 dag masła lub margaryny ( ja użyłam Kasi)



krem piernikowy:

250 dag mascarpone

400 ml śmietanki 30%

przyprawa do piernika

cukier waniliowy

pokruszony piernik na drobinki


ozdoby:

krem czekoladowy ( bita śmietana z cukrem waniliowym i 3 łyżkami kakao i łyżeczką kawy )

pierniki

czekolada gorzka

rurki cappuccino w białej czekoladzie






w y k o n a n i e :


Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy pod koniec cukier i miksujemy do uzyskania błyszczącej piany.

Czekoladę rozpuszczamy z margaryną/masłem w kąpieli wodnej. Przestudzoną mieszamy z żółtkami.

Dodajemy do masy czekoladowo żółtkowej pianę z z białek.

Formę do torta smarujemy samo dno masłem, wylewamy masę i pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu 25 - 30 minut.  

Studzimy w formie.


W dużej metalowej misce umieszczamy śmietankę, mascarpone, cukier waniliowy i 3-4 łyżki przyprawy piernikowej. Miksujemy do momentu zgęstnienia kremu.

Pod koniec dodajemy pokruszonego na drobno piernika.


Nie ściągając obręczy na wystudzonego torta czekoladowego wykładamy krem piernikowy.

Nie przejmujcie się, że tort utworzył zagłębienie w środku i lekko się zapadł, to normalne, tak ma wyglądać.

Wygładzamy krem. 

Ściągamy obręcz delikatnie oddzielając krawędzie torta nożem. 

Możemy dekorować tort wg uznania. 

Chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce, na drugi dzień jest idealnie aromatyczny.